0 of 0 for ""

Christer Fuglesang ger Swecopris till Chalmersstudenter

November 17, 2009 | Press release

Swecos studentpris för ett klimatsmart ex-jobb går i år till arkitekten John Helmfridsson och väg- och vatteningenjören Mikael Mangold. Ex-jobbet ”Genom jorden” hoppas de ska inspirera byggsektorn att skapa energismarta småhus.

John Helmfridsson och Mikael Mangold har genomfört sitt examensarbete i samarbete med Peab i Göteborg. Målet har varit att få fram modeller som kan inspirera Peab att skapa energieffektiva och kostnadseffektiva småhus i framtiden.

– John Helmfridsson och Mikael Mangold har lyckats skapa och modellera en villa som klarar de nya kraven på passivhus till en merkostnad på endast fem procent. De har gjort ett gediget arbete och på ett intressant sätt samarbetat över yrkesgränserna, säger Karin Annerwall Parö på Sweco.

– Vår strävan var att belysa energi- och miljöfrågor ur ett brett perspektiv. Vi ifrågasatte sanningar inom passivhusbyggande i Sverige för att skapa en kreativ diskussion kring hur man kan spara energi i byggsektorn, säger pristagarna.

I motiveringen kan man bland annat läsa: ”Johns och Mikaels examensarbete visar på möjligheterna för energieffektivt byggande att få ett genombrott på marknaden.”

Swecos studentpris delas ut till ett examensarbete som visar på smarta lösningar för ett bättre klimat. Priset består av ett resestipendium på 25 000 kronor. Priset delas ut på Moderna Museet den 17 november. Prisutdelare är ESA-astronauten Christer Fuglesang och professor Maria Nyström.

Juryn består av: Carl-Erik Nyquist, juryns ordförande, Karin Annerwall Parö, Sweco, Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten, Lars Nilsson, chefredaktör Ny Teknik, Louise Trygg, forskare i energisystem, Lennart Jagemar, docent i installationsteknik, Per Fahlén, professor i installationsteknik samt Lars Olof Matsson, juryns sekreterare, Sweco.

Attached information

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs