0 of 0 for ""

Sweco projekterar nya kulturhuset i Umeå

January 19, 2012 | Press release

Sweco har anlitats av Balticgruppen Byggproduktion i uppförandet av det nya kulturhuset i Umeå. Byggnaden omfattar 25 000 kvadratmeter och Sweco står för all VVS- och sprinklerprojektering. Uppdraget är värt drygt 5 miljoner kronor.

– Det här är prestigeprojekt för oss. Det nya kulturhuset blir en viktig mötesplats för Umeåborna med höga krav på energisnåla lösningar och ett bra inneklimat, säger Ann-Louise Lökholm, vd för Swecos installationskonsulter i Sverige.

Projektet är en generalentreprenad och Sweco ska ta fram systemhandlingar, förfrågningsunderlag samt bygghandlingar.

Om det nya kulturhuset i Umeå:
Umeå är Europeisk kulturhuvudstad 2014 och lagom till invigningen ska ett nytt och spektakulärt kulturhus stå färdigt. Huset kommer att ligga alldeles vid älven och ska innehålla ett kulturcenter, inomhustorg för handel, restauranger, caféer samt hotell. Byggnaden varierar i höjd från 4-13 våningar.

Utmaningar i uppdraget:
En utmaning i projektet är att alla teknikutrymmen av bland annat arkitektoniska skäl ska förläggas till nedre souterrängplanet, där rumshöjden är mycket begränsad. Det ställer höga krav på installationskonsulternas kreativitet.
En annan utmaning blir att hitta energieffektiva installationslösningar. Här kommer Sweco bland annat undersöka möjligheterna att nyttja solvärme för förvärmning av tappvatten samt för kylning av luft.

Attached information

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs