0 of 0 for ""

SWECO får nytt uppdrag i Luxor

October 18, 2004 | Press release

SWECO får nytt uppdrag i Luxor

Efter årsskiftet drar den omfattande byggnation som ska rädda Luxor- och Karnaktemplen från för höga grundvattennivåer igång. SWECO har fått uppdraget att övervaka arbetet med att rädda världskulturarvet. Ordern är värt drygt 5 miljoner kronor.

Luxor- och Karnaktemplen i Egypten håller på att vittra sönder. En för hög grundvattennivå gör att vatten med visst saltinnehåll sugs upp i templens byggnadsmaterial. När vattnet avdunstar kristalliseras saltet och spränger sönder templens sandstensmaterial.

– Vi har sedan tidigare hittat lösningar som kan rädda templen och sänka grundvattennivån. Nu ska vi övervaka att de åtgärder som måste till genomförs på rätt sätt när arbetet drar igång efter jul, säger Anna-Jeanette Larnelius Löw projektledare på SWECO.

Uppdraget utförs åt Sida. Byggnationen finansieras av USAID.

Luxor- och Karnaktemplen härstammar från 2000-1500 f Kr och är ett par av Egyptens mest prestigefulla kulturarv. Templen är UNESCO-märkta som en del av vårt världskulturarv.

SWECO har under de senaste åren arbetat med att ta fram en teknisk lösning på problemet med förhöjt grundvatten och projektera för den byggnation som kommer att inledas efter årsskiftet. I det tidigare uppdraget har det även ingått att ta fram förfrågningsunderlag, tekniska specifikationer samt upphandla entreprenörer.

För ytterligare information kontakta:
Anna-Jeanette Larnelius Löw, projektledare SWECO, telefon +46 8 695 63 94 eller +46 734 126 394

SWECO är Nordens ledande konsultföretag med samlad kunskap inom teknik, miljö och arkitektur: SWECO FFNS, SWECO BLOCO, SWECO Theorells, SWECO VBB, SWECO VIAK, SWECO Projektledning, SWECO Position, SWECO Energuide, SWECO Connect, SWECO Grøner och PIC Engineering. SWECO-aktien är noterad på O-listan vid Stockholmsbörsen.
————————————————————
Denna information skickades av Waymaker http://www.waymaker.se
Följande filer finns att ladda ned:
http://www.waymaker.net/bitonline/2004/10/18/20041018BIT20010/wkr0010.pdf

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs