0 of 0 for ""

Sweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i Nordsjön

July 1, 2021 | Press release

Sweco har utsetts som teknisk rådgivare åt danska Energistyrelsen för utformningen av världens första energiö. Avtalet löper på fyra år med ett totalt värde av cirka 70 miljoner kronor.

För ett år sedan ingick en bred majoritet i Folketinget ett klimatavtal för energi och industri, som bland annat innebär att Danmark ska bygga en energiö. Den 4 februari i år beslutade avtalsparterna att energiön ska byggas som en isolerad ö i Nordsjön. 

”Med energiöarna står Energistyrelsen inför en oerhört spännande men samtidigt en synnerligen komplex implementering. För denna utmaning behöver vi specialiserad teknisk assistans, bland annat för att fastställa funktionskraven för energiön i Nordsjön. Efter en offentlig upphandling om uppdraget som rådgivare föll valet på Sweco. Vi ser fram emot samarbetet”, säger Mads Krogh, programchef för energiöar på danska Energistyrelsen.

Energiön kommer att kunna betjäna havsbaserade vindkraftsparker med en kapacitet på 3 GW med möjlighet till expansion till 10 GW i ett senare skede och kommer att bli den största havsbaserade vindkraftsparken i Danmark.

”Vi är stolta, glada och ödmjuka över att ha tilldelats detta historiskt betydande och ambitiösa samhällsuppdrag i Danmark. Energiön kommer att lägga grunden för nya gröna verksamheter i Danmark och innebär ett stort bidrag till en grön omställning i både Danmark och Europa samt förhoppningsvis även ge inspiration till övriga världen, säger Jes Hansen, divisionschef Infrastruktur, vatten och miljö för Sweco i Danmark.

Attached information

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs