0 of 0 for ""

Sweco anlitas i Paris storsatsning på tunnelbana

May 3, 2016 | Press release

I Europas för närvarande största tunnelbanesatsning anlitas nu Sweco för att projektleda och detaljprojektera bygget av en av Paris nya tunnelbanelinjer. Kunden är den franska myndigheten Société du Grand Paris. Det är ett av Swecos största uppdrag hittills och ordervärdet uppgår till cirka 158 miljoner SEK (17 miljoner EUR). 

– Det här är en satsning som utvecklar Paris kollektivtrafik och knyter ihop förorterna på ett helt nytt sätt. Swecos långa erfarenhet av att leda och projektera stora infrastruktursatsningar gör att vi kan säkerställa vår kunds förväntningar på en effektiv utbyggnad som förverkligar målet om en ökad rörlighet mellan förorterna, säger Erwin Malcorps, chef för Sweco Belgien.

I uppdraget anlitas Sweco för övergripande projektledning och detaljprojektering av linje 17 med fem nya stationer. Sträckan blir en 20 kilometer lång tunnelbanelinje som ska länka ihop flygplatserna Le Bourget och flygplatsen Roissy-Charles de Gaulle och gå norrut från närförorten Saint-Denis till Le Mesnil Amelot.

– Swecos belgiska verksamhet, som anlitats i det här uppdraget, blev en del av företaget genom förvärvet av Grontmij. Det är oerhört glädjande att se hur de belgiska konsulterna genom starkt kundfokus och erkänd expertis anlitats i ett projekt som så påtagligt kommer att utveckla framtidens Paris, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för Sweco.

Hela utbyggnaden av Paris tunnelbana innebär cirka 20 mil nya tunnelbanelinjer och 68 nya stationer. Satsningen förväntas leda till att antalet tunnelbaneresenärer ökar kraftigt samtidigt som den ska minska dagens trafikproblem och förbättra luftkvaliteten. Fokus ligger på att skapa nya förbindelser mellan stadens tätbebyggda förorter och effektivisera pendlingen. Den dagliga restiden förväntas minska med i snitt sju minuter per resenär.

Swecos uppdrag påbörjas i maj 2016. Den nya linjen beräknas ta emot sina första passagerare år 2024. Uppdraget utförs i ett konsortium som leds av Sweco Belgien.

Sweco har för närvarande även uppdrag i den pågående utbyggnaden av tunnelbanorna i Helsingfors, Bryssel, Stockholm och Amsterdam.

Attached information

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs