0 of 0 for ""

Stora Energipriset går till Eksta Bostads AB – Mia Pantzar får Swecos Studentpris

November 27, 2012 | Press release

Stora Energipriset 2012 tilldelas Eksta Bostads AB i Kungsbacka som i över 30 år har legat i täten för införandet av förnybar energi i bostadsbyggandet. Mia Pantzar vid Lunds Universitet får Swecos Studentpris för sitt examensarbete om hur moderna mobiltelefoner kan underlätta klimatsmart resande i städer.

Stora Energipriset 2012, som delas ut av Sweco i dag, går till Eksta Bostads AB. Juryn uppmärksammar Eksta för dess långvariga, målmedvetna arbete med att föra in förnybar energi och att bygga energieffektiva bostäder. Solenergi ihop med annan förnybar energi täcker i dag upp till 40 procent av energibehovet i Ekstas bostäder. I det pågående bostadsprojektet Vallda Heberg blir energianvändningen bara en tredjedel av de nybyggnadskrav som ställs i dag.

– Det är särskilt imponerande att Eksta Bostads AB under så lång tid har kunnat upprätthålla sin branschledande ställning inom förnybar energi i bostadsbranschen. I dag när såväl ekonomi som hållbarhetsaspekter talar för energieffektivitet och solenergi är Eksta ett föredöme för många, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

Stora Energipriset delas ut vid Swecos inspirationsdag på Kulturhuset i Stockholm den 27 november. Samtidigt tilldelas Mia Pantzar, som läst miljövetarprogrammet vid Lunds Universitet, Swecos Studentpris 2012. I sitt examensarbete Sustainable Urban Mobility visar hon hur smarta telefoner kan bidra till ökat miljömedvetet resande i städer, bland annat med hjälp av appar som underlättar för människor att välja klimatsmarta och bekväma alternativ.

Mia Pantzar kan inte ta emot Swecos studentpris på plats eftersom hon befinner sig i Australien som utbytesstudent vid University of Melbourne. Hon läser vidare till en Masterexamen och praktiserar samtidigt på den strategiska transportplaneringsenheten vid City of Melbourne och deltar i ett arbete med att öka cykel- och gångtrafiken i staden.

Attached information

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs