0 of 0 for ""

Arlanda får pris för energismart affärsmodell

November 17, 2009 | Press release

I år är det LFV och Arlanda Energi som får ta emot Stora Energipriset av teknikkonsulten Sweco. De senaste åren har flygplatsen minskat sin användning av energi med en fjärdedel. Affärsmodellen kommer nu att spridas till andra flygplatser som vill bli mer energisnåla.

– Vi har jobbat målmedvetet med energifrågan i flera år. Resultatet talar sitt tydliga språk. Vi har lyckats minska vårt behov av värme och el med lika mycket energi som används för hela Landvetters flygplats, säger Kenth Arvidsson som är vd för Arlanda Energi.

Arlanda Energi startade sin verksamhet 2006. Enheten skapades för att hantera alla energifrågor på flygplatsen. En tydlig målstyrning och en aktiv medverkan från ledningen har bidragit till resultatet.

– Arlanda Energi har skapat en affärsmodell där man arbetat målmedvetet med att optimera sin drift, införa ny teknik, engagera sina medarbetare och på så sätt minska flygplatsens miljöpåverkan, säger Karin Annerwall Parö på Sweco.

Stora Energipriset delas ut av Sweco sedan 1984. Priset går till tekniska idéer och innovationer som testats i verkliga livet och som visat sig spara energi. I år delas priset ut på Moderna Museet den 17 november under Swecos inspirationsdag med fokus på hållbarhetsfrågor.

Juryn består av: Carl-Erik Nyquist, juryns ordförande, Karin Annerwall Parö, Sweco, Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten, Lars Nilsson, chefredaktör Ny Teknik, Louise Trygg, forskare i energisystem, Lennart Jagemar, docent i installationsteknik, Per Fahlén, professor i installationsteknik samt Lars Olof Matsson, juryns sekreterare, Sweco.

Attached information

Anna Elisabeth Olsson

Head of Press and Public Affairs