SWECO AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2016
Starkt resultat genom synergier och ökad debiteringsgrad
Januari-mars 2016
- Nettoomsättningen ökade till 4 018 MSEK (2 456), förvärvad tillväxt uppgick till 64 procent
- EBITA exklusive extraordinära kostnader ökade till 263 MSEK (229), marginal 6,6 procent (9,3)
- EBITA förblev oförändrat på 228 MSEK (228), marginal 5,7 procent (9,3)
- EBIT minskade till 205 MSEK (216), marginal 5,1 procent (8,8)
- Resultatet efter skatt minskade till 148 MSEK (160), motsvarande 1,24 SEK per aktie (1,70)
- Nettoskulden ökade till 2 033 MSEK (1 252)
- Nettoskuld/EBITDA ökade till 2,1 gånger (1,3). Nettoskuld/EBITDA pro forma och exklusive extraordinära poster uppgick till 1,5 gånger
Koncernchef Tomas Carlsson kommenterar:
– Det här är ett starkt resultat. Vi integrerar Grontmij och realiserar synergier samtidigt som vi förbättrar debiteringsgraden genomgående i koncernen. Synergier och ökad debiteringsgrad bidrog med cirka 76 MSEK till EBITA, jämfört med pro forma förra året. Samtidigt hade vi negativa kalendereffekter på 10 färre arbetstimmar under kvartalet. Det påverkar EBITA negativt med 78 MSEK jämfört med förra årets pro forma. Synergierna och den ökade debiteringsgraden väger i stort sett upp den negativa kalendereffekten.
– Sedan förvärvet av Grontmij den 1 oktober 2015 är Sweco det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa. Integrationen fortskrider väl och genomförs i flera fall snabbare än den ursprungliga planen. Varumärkesbytet är nu genomfört och alla tidigare Grontmij-länder verkar idag under namnet Sweco. Vi är fortsatt trygga med att de finansiella mål som kommunicerades i samband med förvärvet kommer att uppnås.
– Under kvartalet förvärvades Ludes, ett tyskt arkitekt- och projektledningsföretag med drygt 100 medarbetare. Förvärvet är i linje med Swecos strategi att stärka positionen i norra Europa genom tilläggsförvärv, liknande den modell som vi framgångsrikt har tillämpat i Norden.
– Sammantaget är marknaden för Swecos tjänster god och utvecklingen är stabil. Utgångsläget på de olika marknaderna skiljer sig åt. Den svenska marknaden är stark. Den norska marknaden är god, men har försvagats. Marknaderna i Danmark, Västeuropa och Centraleuropa är generellt goda och utvecklas positivt. Marknaderna i Finland och Nederländerna är fortsatt utmanande.
Attached information
Anna Elisabeth Olsson
Head of Press and Public Affairs