Så förvandlar vi byggnader från materialslukare till materialbanker
Den europeiska byggsektorn producerar 400 miljoner ton avfall årligen. Med digitala verktyg i kombination med cirkulära modeller kan CO2-utsläppen minskas med 3 600 ton, och kostnaderna med 11,5 miljoner euro. I en enda byggnad.
När Hotel Blique By Nobis i centrala Stockholm förvandlades från en gammal lagerbyggnad till ett trendigt hotell användes en digital modell för att fatta beslut om vilka delar av byggnaden som skulle återanvändas. Med återbruket kunde koldioxidutsläppen minska med totalt 3 600 ton, jämfört med om hotellet skulle ha byggts från grunden. De minskade kostnaderna kopplat till avfallshantering, material och samhällspåverkan från koldioxidutsläpp uppgick till totalt 11,5 miljoner euro (motsvarande 750 euro per kvm).
”Om vi hade haft en överblick över byggnader och material över hela Europa skulle vi bättre kunna återanvända material vid renovering och rivning. Det skulle spara enorma mängder koldioxidutsläpp och pengar. Vi måste nå målen om nettonollutsläpp och cirkulära metoder är en viktig del för att kunna uppnå det”, säger Elise Grosse, hållbarhetschef för Swecos arkitekter i Sverige.
Nyckeln till att lyckas är datainsamling. För att identifiera de tillgångar som finns i existerande byggnader behöver data analyseras, för att därefter ligga till grund för välinformerade beslut som bygger på kunskap.
Idag står byggsektorn för cirka 40 procent av de globala utsläppen. Klimatförändringarna, nya regler och ökande materialkostnader gör att vi inte kan fortsätta som tidigare. I en ny Urban Insight-rapport “Building the future through circular data”, ges en ögonblicksbild av best practise och next practice-verktyg för att skaffa den kunskap som behövs för att förvandla byggnader från materialslukare till materialbanker.
Attached information
Anna Elisabeth Olsson
Head of Press and Public Affairs